Электромобиль зимой - что проверить после сезона Назад

Электромобиль зимой - что проверить после сезона

Какие проблемы подстерегают “электричку” в холодное время года

Не секрет, що зима - не сама улюблена пора року водіїв будь-якого автотранспорту. А власників електрокарів і поготів. Так як несе за собою ряд незручностей, а іноді, і неприємних сюрпризів. Наприклад - зменшення запасу ходу автомобіля через те, що акумуляторна батарея (АКБ) взимку швидше втрачає заряд. Чи так це насправді - давайте розбиратися. А також з'ясуємо - які проблеми підстерігають "електричку" в холодну пору року і що перевірити після зими. Адже до літнього сезону потрібно точно також готуватися, як і до зимового.

Електромобіль в снігу

Так чим загрожує морозна зима для електрокарів? З настанням холодів виникають різні чутки і припущення про експлуатацію таких машин. Озвучу найпопулярніші.

Припущення 1: Якщо заряджати автомобіль на вулиці при мінусовій температурі, то це можна робити нескінченно.

Ні, не нескінченно, але трохи довше, чим би ви це робили при плюсовій температурі. І до того ж, чим нижче буде температура, тим повільніше буде швидкість заряду. 

Електромашина на зарядці взимку

Така специфіка літій-іонних акумуляторів, які використовуються в більшості електромобілів. У холод електролітна рідина в середині батареї стає в'язкою і втрачає свої якості. І машини, у яких немає своєї системи управління температурою акумулятора це особливо відчувають. Взагалі, найкраще заряджати машину в нічний час в гаражі, наприклад. Тоді ви зможете без проблем цілий день їздити по справах по місту і не переживати, що десь потрібно підзарядитися.

Припущення 2: Взимку запас ходу електромобіля зменшується, так як він швидше втрачає заряд.

Це правда. Цифра може досягати 30-40%, якщо температура опускається нижче 10 градусів. Звичайно, не можна так говорити про всі автомобілі. Нові машини себе набагато краще відчувають в будь-яких температурних режимах. Адже не тільки холод може погано впливати на АКБ, а й спека. У нових моделях батарея при необхідності може нагріватися або охолоджуватися.

Запас ходу - це найбільша проблема взимку для власників електрокарів. Високий він тільки в дорогих моделях машин. У поширеному в нас Nissan Leaf це всього лише 130-150 км, а взимку і того менше. Але є способи, за допомогою яких можна максимально зберегти даний ресурс батареї і відповідно запас ходу взимку. Потрібно просто постаратися раціонально використовувати її енергію.

Що ж варто робити, щоб зберегти якомога більше заряду?

1. Паркуйте і зберігайте машину в гаражі. Дуже хороша порада для збереження енергії АКБ. Адже в сухому і теплому гаражі батарея "тримається" краще і прогріти авто можна набагато швидше. До речі, прогрівати авто взимку рекомендується в процесі зарядки машини. У такий спосіб не буде витрачатися вже накопичена енергія, а та, що йде з розетки.

Електромобіль в гаражі

2. Використовуйте рекуперативне гальмування. Взимку не бажано використовувати фрикційне гальмування (за допомогою педалі або важеля гальма). Краще користуватися функцією рекуперації - коли машина уповільнює рух без використання гальма. Таким чином вироблена електродвигуном енергія повертається в контактну мережу, тим самим поповнюючи ресурс АКБ. Водії електрокарів відзначають, що при рекуперативному гальмуванні вдається поповнити запас ходу на 10-15%.

Але є один нюанс, при високих мінусових температурах на рекуперацію розраховувати не варто, так як потужність зарядного струму тоді падає.

3. Користуйтесь функцією нагріву АКБ. У багатьох сучасних електромобілях вона доступна і допомагає зберегти батарею в нормальному робочому стані. Використовуйте її взимку обов'язково після тривалого простою. Так ви теж можете продовжити термін служби батареї.

4. Використовуйте систему обігріву раціонально. Якщо машина все ж стояла на холоді, і є потреба прогріти салон - не вмикайте відразу прогрів всього салону. Так витрачається дуже багато енергії і запас ходу відразу зменшується. Варто обмежитись окремими зонами - сидіння чи кермо.

5. Паркуйте машину на сонці. Навіть зимове сонце хоч трохи, але прогріє салон та й батарея не так замерзне.

6. Максимально використовуйте енергозберігаючі режими. Якщо ваше авто має такі функції - активно користуйтеся ними, адже вони покликані заощаджувати заряд авто. Плюс їзда на невеликій швидкості також економить енергію. Ну і безпечніша на зимових дорогах. Звикайте до плавного розгону і гальмування. Електромобіль Ніссан Ліф рекомендується розганяти до 50-55 км/год. Це вважається оптимальним режимом водіння. А для автомобіля Tesla це великого значення не має.

7. Періодично оглядайте автомобіль. Він повинен бути чистим. Без налиплого снігу і льоду на днищі і арках. Так як це буде його тільки обтяжувати і відбиватися на споживанні енергії.

Ніссан Ліф в снігу

Ну ось це мабуть найпоширеніші поради щодо заощадження енергії АКБ і запасу ходу електрокара.

Як електромобіль підготувати до літа і що перевірити після зими

Перше - добре вимити машину, особливо днище. Так як взимку дороги у нас щедро посипають різними реагентами - це важливо. Переконатися, що воно в нормальному стані. До речі, захист двигуна може мінімізувати забруднення і псування деталей нижньої частини кузова. Ну і звичайно захистити двигун від пошкоджень, якщо ви їздите по поганих дорогах.

Друге - перевірити рівень електроліту в АКБ і його щільність. Заїдьте на СТО, там фахівці все знають. Щільність електроліту для літа та зими різна. І якщо взимку батарею потрібно гріти, то влітку не допустити закипання рідини в ній. Але звичайно ж, виробники для таких завдань використовують різні технології. Наприклад батарея Nissan Leaf з повітряним охолодженням, а в Chevrolet Volt є система рідинного охолодження. Ну і рідина для миття скла повинна відповідати сезону.

Третє - перевірити електрику в авто, в тому числі і систему кондиціонування. Якщо є необхідність - заправити. Щоб бути готовим до спекотних літніх днів.

Четверте - звичайно ж змінити гуму на літню, коли середньодобова температура закріпиться на рівні +7...+ 10 градусів Цельсія. Запчастини.RIA  із задоволенням в цьому допоможе.

Сподіваємось, що інформація була для вас корисною. Діліться статтею з друзями і підписуйтесь на email-розсилку від Запчастини.RIA.

З побажаннями гарної дороги, Запчастини.RIA